Friday, November 4, 2011

TOP 3 LISTS OF RICHEST PEOPLE IN MALAYSIA


Assalamualaikum w.b.t

Entry kali ini, I nak share sedikit tentang info senarai orang yang terkaya di negara kita yang tercinta ini iaitu Malaysia. Actually kita ada 40 orang yang disenaraikan sebagai orang terkaya di Malaysia but I just want to share with you about top 3 of the richest people in Malaysia. Let’s have a look!

1.      Robet Kuok - mengikut sumber yang telah I kaji, beliau dianggarkan mempunyai asset sebanyak RM50.04 billion. He has a business that is privately held by him or his family. Syarikatnya juga telah banyak melabur di luar Negara terutama di Asia. Beliau menjalankan perniagaan dalam pelbagai bidang seperti perladangan tebu (Plantation Perlis Sdn Bhd), kilang penapisan gula, pengilangan tepung, makanan haiwan, minyak, perlombongan, kewangan, hotel, perdagangan, pengangkutan dan penerbitan.
2.      T. Ananda Krishnan – beliau merupakan seorang ahli perniagaan dan dermawan yang berasal dari Tamil. Beliau memiliki perniagaan di media (Astro), satelit (MEASAT), minyak dan gas (Bumi Armada) dan telekomunikasi (Maxis, Aircel). Hasil daripada perniagaannya, beliau telah dianggarkan memiliki RM45.78 billion. Syabas kepada beliau . J3.     Tan Sri The Hong Piow – beliau merupakan pengerusi salah sebuah bank yang terkemuka di Negara kita iaitu Public Bank. Setakat ini beliau mempunyai RM 12.77 billion sebagai assetnya


.

Jika diperhatikan senarai pertama hingga ketiga disandang oleh orang non-muslim. Sungguh rasa terkilan bila saya membuat kajian tentang ini kerana orang melayu jauh ketinggalan iaitu ditangga ketujuh. Beliau merupakan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary yang mempunyai asset yang bernilai RM 8.84 billion.


No comments:

Post a Comment